Fermentuju

Zdravá střeva

 

Zdravá střeva jsou klíčem k celkovému zdraví a pohodlí. Mnoho lidí si však neuvědomuje, jak důležitou roli střeva hrají v našem trávicím systému a celkovém blahobytu. Správná funkce střevního traktu je nezbytná pro trávení potravy, vstřebávání živin a eliminaci odpadních látek. Jednou z klíčových faktorů pro udržení zdravých střev je jejich mikrobiom – komplexní ekosystém bakterií a dalších mikroorganismů

 

 

Zdraví našich střev totiž ve velké míře ovlivňuje i zdraví zbytku našeho těla. Může se nám to zprvu zdát velmi zvláštní, spojovat chronické problémy, jako je například ekzém, bolest kloubů v mladém věku, astma, akné a další se zdravím našich střev. Jak by se mohly tak vzdálené systémy ovlivňovat? 

 

 

Odpovědí na tuto zvídavou otázku je právě zvýšená propustnost střev, což velmi zkráceně vysvětleno znamená, že naše střevní stěna propouští do těla i látky, které tam nemají své místo. Na tyto látky pak reaguje náš imunitní systém, který je vnímá jako cizí látky, proti kterým je naučený bojovat. 

 

První otázkou je, proč najednou tolik z nás nemá úplně zdravá střeva? A v důsledku toho, proč je tolik lidí, dokonce i nás mladých, nemocných, nebo má často nějaké chronické problémy? Velkým přispěvatelem k této narůstající epidemii chronických problémů je nepochybně horší kvalita stravy. Ať už vezmeme v potaz to, že je kolem nás v dnešní době obrovské množství zpracovaných potravin, které se staly během posledních pár desetiletí běžnou součástí každodenního jídelníčku mnoha lidí, nebo i to, že i když si kupujeme zeleninu, je často zaplavená chemikáliemi, které na ní zemědělci dávají pro zvětšení efektivity úrody a proto, aby byla úroda uchráněná od škůdců. 

 

Kromě toho, že se naše strava začala čím dál více vzdalovat od toho, na co jsou naše těla stavěná a na čem mají fungovat, začali jsme se setkávat i s dalším faktorem, který neprospívá nejen zdraví našich střev, ale celému tělu všeobecně – s chronickým stresem. Moderní stravovací návyky a chronický stres se dají považovat za dva nejvýznamnější nepřátele zdravých střev. 

 

Co našim střevům naopak pomáhá a vyživuje je?

 

První z takových věcí jsou se zdravými střevy často spojovaná probiotika a prebiotika. Probiotika obsahují benefiční bakterie, které jsou důležitým pomocníkem pro náš zdravý mikrobiom. Benefiční bakterie jsou těmi, které chceme mít v relativní převaze, protože mají schopnost vyživovat stěnu našich střev a držet na uzdě oportunistické bakterie, které by se jinak mohly přemnožit a škodit nám. Jak je tedy vidět, nejsou si všechny bakterie rovné! 

 

Zdrojem probiotik jsou různé fermentované potraviny, jako je například kimchi, pickles, kysané zelí, jogurt nebo také i fermentované nápoje, kterými mohou být například kefír (vodní, nebo mléčný), kombucha, nebo jen šťáva z fermentované zeleniny. Výhodou těchto nápojů i potravin je to, že si je každý může lehce vyrobit doma! Probiotika jsou tak lehce dostupná skoro všem, nemusíte se jich tak hned vzdát, když uvidíte jejich cenu na eshopech s doplňky stravy, kde často prodávají probiotika v kapslích, nebo sušená. 

 

Pokud vás však zajímá, jak si například vytvořit takové fermentované potraviny, určitě se nazapomeňte kouknout do sekce kurzů nebo workshopů, kde se můžete lehce naučit vyrábět fermentované dobroty z pohodlí vašeho domova. 

Jiné články

Mléčný kefír

Mléčný kefír Mléčný kefír je jedním z nejlahodnějších mléčných fermentů! Je také ale zároveň jedním z těch, se kterým bychom měli být velmi opatrní s

Číst dále »