Fermentuju

o projektu

Ahoj, jmenuji se Jakub a jsem fermentátor!

Fermentace je mojí vášní, které se věnuji již od roku 2017, kdy všechno začalo vytvářením fermentované zeleniny, kimchi a kombuchy. Do té doby jsem vlastně skoro ani netušil, co všechno se dá vůbec zkvasit!

Jakmile jsem ke kvašení jednou přičichl, získalo si mě to a naprosto mě to fascinovalo. Ten stejný rok, jsem měl jedinečnou možnost se podívat na technologii a výrobu šampaňského ve Francii, to vše díky rodinným známostem. Sice jsem se nezúčastnil přímo kvasícího procesu, ale hlavně toho sběrového, i tak jsem ale měl možnost nahlédnout do prostředí, kde dochází k fermentaci jednoho z těch nejvýznamnějších kvašených nápojů světa – šampaňského.

 

 Později jsem ve Francii v oblasti Champagne strávil tři roky po sobě a to vždy v období mezi srpnem a zářím, tedy v nejnáročnějším období lisování a sklizně vína. Na konci roku 2017 jsem nastoupil na studium vysoké školy, kde jsem po prvním roce začal mít zdravotní problémy, jak ze stresu, tak z nesprávně volené stravy. Samozřejmě jsem nejprve volil řešení u západní medicíny, ta mě však poměrně rychle zklamala tím, že mi byly předepsány jen léky a dále se se mnou nikdo nebavil. Co víc, ačkoliv se jednalo o trávicí problémy, o smysluplné úpravě jídelníčku se téměř nikdo nezmínil.

 

 

 V roce 2018 jsem se proto začal více věnovat fermentovaným potravinám, u kterých jsem pozoroval pozitivní vliv na mé zdraví. Byl to pro mě zcela nový objev, připadalo mi, že o nich skoro nikdo nemluví. Vše se nám to zároveň propojovalo s mou přítelkyní, která sama řešila své trávicí potíže a začala do hloubky studovat zdraví střev a jejich vliv na naše zdraví celkově. 

 

Po ukončení druhého roku na vysoké škole mi už studium přestávalo dávat smysl a své zdravotní problémy jsem chtěl řešit a nikoliv maskovat, jak tomu do té doby bylo. Proto bylo nutné zařadit fermentované potraviny do svého života v mnohem větší míře, než tomu bylo dříve a zároveň tak vytvářet osvětu o benefitech fermentace v rámci rodiny a přátel. Kdo by to byl řekl, v zemi, kde snad v každou možnou chvíli někdo pije nějaký alkoholický fermentovaný nápoj (oblíbené pivo, nebo víno) a téměř nikdo netuší o tradici fermentaci a jejím významu!

 

 

Od té doby jsem začal zabrouzdávat do tvorby octů, tibi limonád, wild sody a také různých druhů fermentované zeleniny a omáček, vždy podle aktuálnosti ovoce a zeleniny. Odjakživa jsem hodně kreativní a tak tohle bylo ideální prostředí, kde se vyblbnout a zaexperimentovat si!

 

S mým odchodem z vysoké školy jsem měl krátkou epizodu “hledání se” (zatím pravděpodobně jen tu startovací:-D) Na konci roku 2019 jsem se pustil do studia pivovarnictví. Začalo mě bavit hledat a ochutnávat piva z malých řemeslných pivovarů, kde už jsou v dnešní době podobně kreativní a crazy jako já a to mě baví! Začátkem roku 2020 jsem proto začal pomáhat s rozjezdem malého craftového pivovaru, který se nachází v Praze. Na starosti jsem měl celý proces výroby, kdy jsme ročně vařili okolo 1300 hl piva. Hodně náročný job, který ze mě ale udělal díky

každodennímu blízkému kontaktu s kvašením mástra v kontaktu s bakteriemi a kvasnicemi!

Jelikož jsem se ale stále usilovně učil a pracoval i na svém vlastním osobním rozvoji, uvědomil jsem si, že spoustu příležitostí (ne-li všechny) si v životě musíme vytvořit sami a nečekat na to, až se nějak samy udějí. Díky mé snaze jsem si tak domluvil několikatýdenní stáž v kodaňské ciderii, kde jsem měl možnost se podílet na výrobě a fermentaci cidru ve velkovýrobních podmínkách.

Začátkem roku 2022 jsem se měl odstěhovat do Švédska, kde bych se více věnoval pivu, kombuchám a cidrům. To byl pro mě v té době veliký sen. A zase z něj nakonec sešlo. Udělal jsem veliké změny v mém životě a díky nim jsem dostal nové a lepší možnosti. Po dvou letech jsem skončil v pivovaru a rozhodl se jít svou vlastní cestou za tím, co mi bude dávat opravdový smysl a budu v tom moci být svobodný.

 

Dlouho mi v životě trvalo odvážit se vytvořit tento jedinečný projekt, který spojuje lidi a mikroorganismy (bakterie, kvasnice a plísně) na úplně jiné úrovni, než dnes běžně známe. Dlouhé roky jsme byli učení, že se těchto breberek máme bát, opak je však pravdou a my znovu přicházíme na to, jak je v životě potřebujeme! Pro podporu našeho těla, energie a vitality.

 

Fermentace je úžasný proces, kterého si naši předci hluboce cenili a který každoročně využívali, pro uchování vlastní úrody pro období, kdy nebylo možné sklízet. A my s dnešním životním stylem a nakupováním potravin v supermarketech jsme na tento drahocenný a blahodárný proces skoro úplně zapomněli!

A co je tedy teď mým záměrem? Přivést nám fermentaci zase zpět do životů a rozšířit osvětu o jejím obrovském významu pro naše stále více upadající zdraví!

 

To vše vzniklo pod názvem projektu  Fermentuju.