Fermentuju

Jak si připravit zeleninu z konvenčního zemědělství? 

 

Pokud se chystáte vyrobit kvalitní kysané zelí nebo jiný fermentovaný produkt, určitě je užitečné vědět, jak správně umýt zeleninu, aby byla připravena k fermentaci. Pokud máte zeleninu v bio kvalitě nebo od místního farmáře, není nutné ji před fermentací umývat.  Při výrobě kysaného zelí stačí například odstranit vnější listy. Zelí nemusíte omývat ani oplachovat. Pokud máte obavy z bakterií a pesticidů na vašich produktech, můžete je umýt nebo namočit do lázně s octem nebo citronovou vodou. Tím se odstraní hravě i voskový povlak. Mytím nebo drhnutí nezabijete ani nesmyje všechny dobré bakterie. Stále bude dostatek dobrých bakterií přítomných pro fermentaci.


Potřebujete- li umývat zeleninu ze supermarketu nebo z konvenčního zemědělství, pak doporučuji použít jednu z následujících metod:

  • Opláchněte zeleninu vodou z vodovodu, případně ji můžete vydrhnout kartáčem.
  • Namáčení zeleniny: Naplňte čistý dřez studenou vodou a přidejte trochu octa nebo citronové šťávy. Poté nechte zeleninu namočenou asi hodinu a následně opláchněte.
  • Domácí čistící sprej: Naplňte lahvičku s rozprašovačem vodou a octem nebo citronovou šťávou v poměru 5:1. Postříkejte zeleninu tímto roztokem a poté ji opláchněte vodou z vodovodu.
 

Na co si dát pozor? 

Při mytí zeleniny je důležité si dávat pozor na to, aby se nepoužívalo antibakteriální mýdlo, které může zabít i bakterie prospěšné pro kvalitní výrobu fermentovaných produktů. Vysoce kvalitní produkty mohou také ovlivnit kvalitu vašich fermentů. Určitě lze využít i produkty z konvenčního zemědělství, pokud jsou správně připraveny. 

Jiné články

Mléčný kefír

Mléčný kefír Mléčný kefír je jedním z nejlahodnějších mléčných fermentů! Je také ale zároveň jedním z těch, se kterým bychom měli být velmi opatrní s

Číst dále »